Prémium gyepszőnyeg, ami megéri!

Általában a gyepszőnyeg témájában és annak választásában is rengeteg érvvel rendelkezem, de minden érvem felett a prémium minőségű gyepszőnyeg áll! Szóval, ha már túljutott a megrendelő azon, hogy a kertjébe nem más füvesítési módszert választ, mint a kész gyep, akkor jöhet annak meggyőzése, hogy miért a prémium minőséget szabad csak választani!

Ezt én a legkisebb mértékben sem tartom „lehúzásnak” és szeretném elmondani, hogy egyáltalán nem erről van szó! De akkor miről?

A gyepszőnyegek minőségét két tényező határozza meg! Az egyik, hogy milyen körülményekhez kell alkalmazkodniuk, például szárazságtűrőbb vagy lépésállóbb fajták, illetve az, hogy mennyi idő múlva termelték fel a fűiskolában, azaz mennyi idős az a gyepszőnyeg! A tizenkét vagy tizennyolc hónapig klinikai körülmények között nevelt, specializálódott szakemberek által felügyelt gyepnek nincs párja! Viszont ezek a körülmények meg is látszanak az árban is. Bár hazánkban elmondható általánosságban is, hogy nagyon jó minőségű készgyepet lehet kapni és nagyon megfelelnek azok a viszonyok a fűtermelésnek, amelyek hazánkban vannak, mégis különbségek azért akadnak és ez elsősorban a nevelés idejéből fakad.

Könnyen megérthető ez akkor, ha picit közelebbről nézzük meg a dolgot! Egy másfél éves gyep tömött, sűrű, a gyökérzetét nézve erős gyep, ami látványban is tökéletes képet mutat. A fűszálakban rengeteg vizet, míg a gyökérzetében igen sok tápanyagot tartalmaz, ezért a feltermelésből adódó sokkot, és az esetleges szélsőséges időjárást is jól átvészeli addig, amíg le nem fektetik a végleges helyére és be nem öntözik alaposan. Ez a gyep képes melegben 2-3 héten belül legyökeresedni és megőrizni az egészségét és ellenálló képességét az esetleges gyomokkal vagy fertőzésekkel szemben.

Évtizedes tapasztalatból azt tudom javasolni tehát, hogy amikor eldöntötte, hogy gyepszőnyeggel borítja be a kívánt felületet, akkor ne sajnálja a legjobbat választani.